M/KD-budgeten säkerställer att barn med behov av hjälp med andning och sondmatning får det

Barn som behöver hjälp med andning och sondmatning kommer att få det tack vare Moderaterna och Kristdemokraternas budget – men de skulle ha fått det snabbare om Sverige haft en borgerlig regering.

I dag meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens att regeringen behöver ytterligare fyra månader för att få på plats förändringar av LSS så att barn med behov av hjälp till andning och sondmatning ska få det

– Regeringen och stödpartierna agerar för långsamt. Det har redan gått två månader sedan Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom riksdagen. Den innehöll 350 miljoner kronor mer än regeringen och andra partiers budgetförslag för att genomföra förändringar av LSS, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

– Lena Hallengren menar att dagens besked från regeringen är ett resultat av Januariöverenskommelsen. Det är fel. Redan den 20 december fattade riksdagen beslut om mer resurser till LSS och ett krav på att åtgärda problemen med andningshjälp och sondmatning. Att regeringen och stödpartierna låter barn och anhöriga vänta onödigt länge är direkt stötande, avslutar Camilla Waltersson Grönvall. 

Fakta om partiernas budgetförslag:

  • Övergångsregeringens budget (S och MP) skar ner på den statliga assistansersättningen. Jämfört med 2018 anslog övergångsregeringen 1,2 miljarder kronor mindre till den statliga assistansen för 2019. 

  • M/KD-budgeten ökade, jämfört med regeringens förslag, resurserna till den statliga assistansersättningen med 350 miljoner kronor för år 2019 samt 700 miljoner kronor för åren 2020 och 2021. 

  • L respektive SD:s budgetförslag ökade anslagen till den statliga assistansen. 

  • C avsatte inga resurser i sitt budgetförslag för att stärka den statliga assistansen. 

  • V presenterade inte något eget budgetförslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Meny