LIKA FÖR ALLA!

Det finns ett Sverige som toppar alla listor. Ett Sverige där ekonomin går som tåget och miljontals människor kliver upp och går till jobbet varje dag. Som tävlar i entreprenörskap med Silicon Valley. Där förskolor låter alla barn få en bra start i livet. Ett Sverige som är världens bästa land att vara flicka i.

Men det finns också ett Sverige där flickor inte får lära sig att simma. Där bibliotek stänger för att inredning och böcker förstörts. Där ambulanser behöver poliseskort. Där bara män vågar sig ut på joggingtur om kvällarna. Där bidragsberoendet går i arv.

Båda bilderna av Sverige är sanna – samtidigt. Och båda bilderna ställer krav på politiken. Vi behöver mer av allt det som är bra – men det som inte fungerar kräver mod att göra om och göra rätt. Den viktigaste uppgiften nu är att skapa ett Sverige. Ett Sverige som håller ihop. Där alla kan lita på att lagen är lika för alla och där välfärden är stark när vi behöver den.

I grund och botten är det här en fråga om rättvisa. Om vi inte accepterar ”beskyddarverksamhet” och klanvälde i välbärgade områden ska vi inte göra det i miljonprogramsområden heller. Ingen ska behöva oroa sig över om man kommer att få vård i tid.

Det ska alltid löna sig att arbeta, och göra rätt för sig. Skolan ska prioritera kunskap, så att alla barn får sin egen chans att bygga en bra framtid. Både pojkar och flickor ska vara välkomna i badhusen, samtidigt. Och alla ska lära sig svenska, eftersom språket är biljetten till det Sverige som går som tåget.

Att rätta till det som blivit fel kommer inte att gå över en natt. Men vi har en bestämd idé om vad Sverige borde vara. Och konkreta förslag för hur vi ska komma dit.
Sverige ska vara ett land för hoppfulla. Ett land präglat av företagsamhet, jämlikhet och social rörlighet, där du av egen kraft – men också med andras hjälp – kan ta dig nästan hur långt som helst. Ett land med frihet att välja sitt liv och med all den mångfald som den friheten skapar.

I Sverige ska vi inte ha ”vi” och ”dom”. Här gäller friheten, lagarna och arbetslinjen alla, utan hänsyn till klan, klass eller kön. Inga undantag, ingen utanför, ingen bortglömd.

Rättigheter, skyldigheter, möjligheter.

Lika för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Meny